Staat voor deuren
 

Duurzame deuren utiliteitsbouw

19-09-2019

Reinaerdt is vooruitstrevend in het gebruik van duurzame materialen voor de productie van zijn deuren. Reinaerdt is FCS- en PEFC-gecertificeerd en heeft de volgende stap gezet met de introductie van het materiaal bamboe. Een kwalitatief, esthetisch en nóg duurzamer alternatief voor tropisch hardhout.

Uitvoerig onderzoek naar het materiaal bevestigt dat bamboe over dezelfde kwaliteit beschikt als tropisch hardhout en zich bovendien op dezelfde manier laat bewerken. Het materiaal heeft alle kracht-, brand- en duurtesten glansrijk doorlopen, zelfs bij 60-minuten brandwerende deuren. Met bamboe wordt een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van de utiliteitsbouw. Het materiaal is namelijk CO2-neutraal, zo blijkt uit onafhankelijk LCA-onderzoek aan de TU Delft in opdracht van bamboeleverancier MOSO International.

Bamboe als alternatief voor tropisch hardhout

Bamboe is geen boom-, maar één van de snelst groeiende grassoorten. In het juiste seizoen groeit de plant tot wel 50 centimeter per dag, waardoor de stammen al na vijf jaar kunnen worden geoogst. Die groei maakt dat er op beheerde plantages 20 procent van de bamboestammen kan worden gekapt, zonder dat het bestand in omvang afneemt. Deze voordelen, ten opzichte van (gecertificeerd) tropisch hardhout, zijn voor Reinaerdt de belangrijkste milieuargumenten voor toepassing van het materiaal:

  • Bamboe is een grassoort
  • Bamboe groeit zeer snel (30 – 50 cm p/d)
  • Bamboe kan worden ingezet als landbouwgewas
  • Bamboe maakt ieder jaar meerdere stammen aan
  • Bamboe voorkomt bodemerosie
  • Het wortelsysteem van bamboe gaat droogte tegen

Bamboedeuren in de praktijk

Onze bamboedeuren worden op steeds grotere schaal toegepast in uiteenlopende projecten in de utiliteitsbouw. Spraakmakend voorbeeld zijn de Isala Klinieken in Zwolle, waar maar liefst 5.000 bamboedeuren zijn toegepast, met gecertificeerde prestaties op het gebied van brand-, geluid- en stralingswering. Ook het eerste Europese Hyatt Place Hotel in Hoofddorp en het Medisch Spectrum Twente in Enschede hebben gekozen voor onze bamboedeuren. Inmiddels wordt in 65% van onze projecten bamboe randhout toegepast.

 

Onze deur staat altijd open

Bent u geïnteresseerd in onze oplossingen? Wij horen graag wat we voor u kunnen betekenen.

Neem contact op