Staat voor deuren
 

Reinaerdt produceert hoogwaardige deuroplossingen voor de gebouwen van morgen

16-05-2022

Reinaerdt, de deurenfabriek uit Haaksbergen, biedt haar producten aan op zowel de Nederlandse als Duitse markt en heeft naast een ruim dealernetwerk ook te maken met onder andere de timmerindustrie en de aannemerij. Het bedienen van deze klantgroepen vraagt een maximale flexibiliteit van de organisatie. Met een sterke focus op vakmanschap innoveert Reinaerdt op materiaal, product en proces.

Deuren spelen volgens Reinaerdt een belangrijke rol in veiligheid, het comfort en de duurzaamheid van gebouwen waarin we wonen en werken. “Een klant vraagt niet alleen naar het dichten van een gat in de muur, maar om kwalitatief hoogwaardige deuroplossingen om veiligheid en comfort te borgen. En dat in de door opdrachtgever of architect gewenste uitstraling, zegt business developer Frank Verdaasdonk”.

Innovatie op product en materiaalniveau

De gebouwen van morgen stellen hoge eisen op het gebied van veiligheid (brand, rook inbraak, vluchten) en comfort (geluid). Steeds vaker is sprake van een combinatie van eisen. Alle prestaties zijn als elementen getest en gecertificeerd. Deze elementen zijn ook achteraf te plaatsen en demontabel voor hergebruik. Helemaal passend bij de trend van modulair bouwen en weer een stap richting een circulaire toekomst, zegt Verdaasdonk. Ook op het gebied van materiaalgebruik staat Reinaerdt bekend om innovatie: als alternatief voor gecertificeerd tropisch hardhout produceert Reinaerdt veel utiliteitsdeuren met een raamwerk van bamboe. Deze grassoort met een fraaie uitstraling is kwalitatief net zo goed als tropisch hardhout én het heeft alle mogelijke brand- en duurtesten doorstaan. Een groot voordeel van snelgroeiende bamboe is dat het al na 5 jaar geoogst kan worden en veel CO2 opslaat. Massieve bamboebalken zijn zelfs CO2-neutraal over de gehele productlevenscyclus.

Reinaerdt als flexibele organisatie

Reinaerdt innoveert op productniveau en materiaalgebruik, bovendien maakt het gebruik van Quick Response Manufactoring (QRM), zegt Frank Verdaasdonk. QRM leidt tot kortere doorlooptijden en meer rendement. ”Wij hebben onze productieprocessen zodanig ingericht dat er ingespeeld kan worden op de grote variatie in orders zonder dat dit gevolgen heeft voor kwaliteit en leverbetrouwbaarheid. Net als bij Lean stellen wij de klantvraag centraal.’’

Processen van morgen

Met een gloednieuw machinepark dat binnenkort volledig operationeel is, speelt Reinaerdt in op de veranderende vraag vanuit de markt, zegt Nick Kamers, werkzaam als operations manager bij Reinaerdt. De klantvraag is flexibeler geworden. Het computergestuurde machinepark van Reinaerdt is in staat om, zonder ombouwen, alle variaties door elkaar te fabriceren. ,,Het maakt niet uit of een deur breed, kort, smal of lang moet zijn, wel of geen gemonteerde accessoires heeft: ze kunnen door elkaar heen worden gemaakt.’’ Dat veranderende productieproces vraagt dus ook om machines die ongevoelig zijn voor omstellingen. Kamers: ,,Reinaerdt heeft daarom flink geïnvesteerd in een betrouwbaar proces waarbij eventuele verstoringen geëlimineerd worden. Het gaat om geavanceerde, data gestuurde machines, maar wel met bewezen techniek. Op die manier halen wij maximaal rendement.’’  

Produceren op montagevolgorde

Zo kan een ‘moeilijk’ product – bijvoorbeeld een combinatiedeur die moet voldoen aan bepaalde prestatie-eisen op het gebied van brand, geluid en inbraak – als standaard worden verwerkt. Verdaasdonk: ,,Reinaerdt is in staat om op montagevolgorde te produceren. We maken dus niet honderd toiletdeuren die vervolgens over alle verdiepingen van een nieuw gebouw verspreid moeten worden. Nee, we maken deuren per verdieping: een paar toiletdeuren, een meterkastdeur, een toegangsdeur. Onze machines kunnen dat aan.’’

De inrichting van onze productieprocessen vraagt een verschuiving van werkzaamheden en dat heeft impact op de medewerkers. Voor de nieuwe manier van werken is scholing belangrijk. “Wij leiden onze medewerkers verder op om samen met Reinaerdt te groeien”.

Bouwproces

Reinaerdt beschouwt zichzelf niet alleen als een deurenleverancier, maar als onderdeel van de bouwketen. Het bedrijf is inzetbaar in het hele proces, van ontwerp tot en met montage, van deur tot kozijn. Om een foutloos en beheersbaar bouwproces te garanderen is het belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium simpele en complexe vraagstukken te beoordelen en uit te werken. Tegenstrijdigheden en onvolledigheden in wensen en eisen kunnen hierdoor worden uitgesloten. Reinaerdt is klaar voor de Wet Kwaliteitsborging. Onze producten zijn direct toepasbaar, compleet en voldoen aan alle gevraagde specificaties.

Kortom: Reinaerdt is totaalleverancier. Samen met ketenpartners maakt Reinaerdt de stap naar een circulaire toekomst, om de volgende generatie een toekomstbestendige woon-, werk- en leefomgeving te geven.

Lees ook dit artikel van ons in de Cobouw.