Staat voor deuren
 

Isala klinieken gaat voor bamboe utiliteitsbouwdeuren

Isala klinieken in Zwolle is een nieuw, topklinisch ziekenhuis van 108.000 vierkante meter groot, waarin de patiënt volledig centraal wordt gesteld. In opdracht van BAM Utiliteitsbouw werd Reinaerdt gevraagd voor de levering en montage van circa vijfduizend deuren, waarvan het merendeel uitgevoerd met Bamboe. Het betreft onder meer brandwerende deuren, geluidwerende deuren en stralingswerende deuren.

Organische architectuur

Isala klinieken onderscheidt zich door de organische architectuur, een bouwstijl die bekend is van Antoni Gaudí. Isala Zwolle bestaat uit vier gebouwen (ook wel vlinders genoemd door de vorm van het gebouw) met ieder zijn eigen functie. Het ziekenhuis is onder meer ingedeeld op basis van doelgroepen en ziektebeelden. Dit betekent dat de poliklinieken laag in de gebouwen zijn gevestigd, omdat deze afdelingen een grote patiëntenstroom hebben. Daarnaast is er ingedeeld op basis van gebouwtypologie.

De Architectenmaatschap Isala (AMI) bestond uit drie bureaus: Alberts & Van Huut, a/d Amstel architecten en Alberts, Van Huut & Partners. De insteek van de architecten was om een beter-huis te ontwerpen, in plaats van een ziekenhuis. De organische bouwstijl en de groene omgeving moeten het genezingsproces van patiënten versnellen.

Bamboedeuren van Reinaerdt

In opdracht van BAM Utiliteitsbouw produceerde en monteerde Reinaerdt circa vijfduizend deuren. Belangrijkste motivatie voor deze keuze was onze verscheidenheid aan diensten en disciplines, maar vooral de wens van de architecten om gebruik te maken van duurzame materialen, ook wat betreft de deuren. Reinaerdt voldeed aan deze wens met de Bamboe deuren. Voor de productie wordt gebruik gemaakt van bamboe als materiaal in plaats van gecertificeerd hardhout. De deuren hebben speciale glasopeningen in dezelfde stijl als de organische structuur van het gebouw. Er is een grote variëteit aan deuren gebruikt. Zo zijn er brandwerende deuren, geluidwerende deuren en stralingswerende deuren. Het hang- en sluitwerk is geleverd in samenwerking met onze partner GEZE, van wie automatische draaideursystemen en meer dan driehonderd automatische deurdrangers zijn toegepast.

Isala klinieken gaat voor bamboe utiliteitsbouwdeuren

Isala Klinieken
Zwolle

Opdrachtgever

Isala Klinieken – AMI (Architecten Maatschap Isala)

Oplevering

03-2013

Toepassingen

30 minuten brandwerende deuren
Geluidwerende deur 32 - 36 dB
Schuifdeuren voor de wand
Stralingwerende deuren

Segment

Zorg

Architect

Alberts & Van Huut

Samenwerking met

BAM Utiliteitsbouw bv

 
 
Meer informatie? Neem contact op met Bert van Doorn

Gerelateerde projecten